Europese dag alarmnummer 112

11/02

Foto: politie

Landelijk – Vandaag is het de Europese dag van het alarmnummer 112. Wist je dat 27 Europese landen hetzelfde alarmnummer gebruiken als Nederland? Bijna overal in Europa kan je 112 bellen als je politie, brandweer of een ambulance nodig hebt. Het is het meest gebelde telefoonnummer. In Nederland bijna 3 miljoen keer per jaar, 8.000 keer per dag.

Helaas blijkt bijna 40 procent van de telefoontjes daar niet thuis te horen. Soms gaat het per ongeluk verkeerd. Denk bijvoorbeeld aan een ‘broekzakbelletje’ (onbedoeld bellen) of een kind dat met de telefoon speelt en per ongeluk 112 belt. Maar soms gaat het bewust. De beller houdt dan met opzet een noodlijn bezet. Doordat een grappenmaker met de 112-centralist in gesprek is, lukt het misschien iemand die echt in nood is niet meteen contact te krijgen. Dit kan mensenlevens kosten. Daarom is misbruik van 112 strafbaar.

Maar als de nood aan de man is, moet je natuurlijk zo snel mogelijk de politie bellen. 112 bel je wanneer elke seconde telt. Denk aan medische noodsituaties, een woningbrand of als je ziet dat ergens wordt ingebroken. Voor alle andere situaties, waar wel politie gewenst is, maar er geen spoed bij komt kijken, kun je bellen met 0900-884