23-jarige aangehouden voor rijden onder invloed van drugs

20/04

Foto: politie

Lelystad – Gisteravond laat reed een eenheid van de politie op de Middendreef toen werd besloten tot een willekeurige verkeerscontrole op een aldaar rijdende auto. De controle wordt gehouden op algemene zaken zoals technische staat van de auto, het bezit van rijbewijs, openstaande zaken van bestuurder en het rijden onder invloed.

Bij deze bestuurder leek lange tijd alles keurig in orde te zijn, totdat de uitslag van de drugstest terugkwam. Hieruit bleek dat de bestuurder, een 23-jarige Lelystedeling, positief scoorde op zowel THC als cocaïne. De bestuurder is hiervoor aangehouden en naar het bureau gebracht. Daar is door een GGD-arts bloed afgenomen dat voor onderzoek naar het NFI gestuurd is. De bestuurder had nog een kleine hoeveelheid hennep bij zich. Dit is in beslag genomen.

Over vier tot zes weken zal de uitslag bekend zijn, en wordt het duidelijk of de bestuurder strafbaar is. Indien er sprake blijkt te zijn van rijden onder invloed kan de bestuurder een forse boete, een ontzegging van de rijbevoegdheid en een onderzoek naar zijn rijgeschiktheid verwachten.

Veel recreatieve drugsgebruikers zijn zich niet bewust van de termijn dat drugs in het lichaam aanwezig blijft. Zo kan er bij THC, indien er sprake is van regelmatig gebruik een verzadiging optreden in het lichaam waardoor er zelfs 24-uur na de laatste inname nog sprake kan zijn van rijden onder invloed.